55 JAAR GELEDEN

Praalwagen pronkstuk imkers

Uit De Bron van 12 februari 2003

Door Peter Otterloo

Index Ugchelen De Bron

In 1948 besloot Koningin Wilhelmina afstand te doen van de troon. Haar dochter Juliana werd de vorstin. Het was zo kort na de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlanders een goed tijdstip om weer eens een uitbundig feest met het koningshuis te vieren. Ook in Ugchelen. De Buurtvereniging Ugchelens Belang besloot in het kader van de festiviteiten een optocht te organiseren om zo voor wat vertier te zorgen. Eén van de verenigingen die destijds werd uitgenodigd om een wagen te versieren was de Ugchelense Bijenvereniging.
Het is inmiddels bijna 55 jaar geleden maar de 85-jarige Frits van Loenen van de Markendoel weet het nog als de dag van gisteren. Hoewel in zijn herinnering de optocht geen overtuigend succes werd, maakte de Bijenvereniging wél naam met een prachtig opgetuigde wagen. Onlangs kwam hij op de proppen met een schitterende historische foto die duidelijk maakt dat de imkers toen veel werk hebben gemaakt van de wagen die door twee paarden door de Ugchelense straten werd getrokken. Van Loenen was in die dagen secretaris van de club en hem was er dus alles aan gelegen dat de bijenhouders goed voor de dag kwamen.
Aan details geen gebrek want Van Loenen kan zich die lang vervlogen dagen nog goed herinneren. "We hebben de wagen gemaakt bij de boerderij van de gebroeders Klopman, drie broers die ook allemaal op de foto staan. We hebben veertien dagen lang met veel mensen aan de wagen gewerkt.

Het was heel gezellig. De grote korf op de foto hebben we zelf gemaakt en die heeft later nog jaren als blikvanger gestaan aan de Bogaardslaan. We hadden maar liefst 120 lampen in de wagen hangen. Een mooi gezicht bij avond. Als stroombron diende een accu van een Duitse duikboot die na de oorlog bij toeval op Radio Kootwijk was terecht gekomen. De wagen was eigendom van de Heide Maatschappij. Hij was prachtig versierd met hei en bloeiende struiken met vossebessen. De wagen was uiteindelijk zo breed dat we in het weggetje van Klopman de takken van de struiken moesten zagen om op de Hoenderloseweg te kunnen komen."
De bijen hebben trouwens altijd een belangrijke plaats ingenomen in het leven van Van Loenen. Jarenlang was hij imker. Zijn vader was boswachter en hield ook bijen. Hij woonde in de boswachterwoning in Hoog Buurloo. Daar stonden in de zomer soms wel 2500 korven op de hei. Imkers die naar hun bezittingen wilden, kwamen steevast bij Van Loenen langs waar bijna altijd werd gepraat over bijen. Een trefcentrum.
Bij het bekijken van de kwalitatief goede foto komen tal van namen naar boven. Zoals die van de man uiterst rechts, de destijds in Ugchelen zeer bekende Toon Hartgers. Kruidenier en bakker aan de G.P.Duuringlaan. Frits zelf staat achter de eerste zittende man vanaf rechts. Overigens zijn alle andere mannen op deze legendarische foto overleden.

Praalwagen Ugchelense Imkers 1948
De Ugchelense imkers hadden zich echt uitgesloofd tijdens het kroningsfeest van Juliana in 1948.

        Frits van Loenen Bart Nieuwenhuis Rein Boom    
          Geert Kool Veenhuizen Kruitbos  
  Teunis Klopman Nijholt       Chris  Jansen    
Musketier Jannus Klopman Jan Klopman   Roelofs ?? Frits van Loenen Johan Klopman Steenbergen
        Wim Brouwer Jan Jochems Borreman   Anton Hartgers


Index Ugchelen De Bron
eXTReMe Tracker
HOME Gastenboek
Copyright © 2003 - , Peter Otterloo / De Bron / Gert Woutersen