NIEUW KAPPERSPAND

De kam door Ugchelen

Uit De Bron van 12 maart 2003

Door Peter Otterloo

Index Ugchelen De Bron

Juist voor de feestelijke maand december (2003) kunnen Ugchelenaren voor een knipbeurt terecht in een nieuwe kapperszaak. De 37-jarig René Bruins die onder de naam 'Bruins Herenhaarmode' zaken doet aan de Ugchelseweg, laat dit jaar op dezelfde plek een nieuw pand van drie verdiepingen bouwen: twee winkeldelen op de begane grond en een woning (met zolder) op de eerste verdieping. Het bestaande, ruim honderd jaar oude pandje, ooit woonhuis en later winkel, wordt met de grond gelijk gemaakt. Bruins gaat er zelf zaken doen en verhuurt de andere unit. Nog niet bekend is welke branche zich hier gaat vestigen.

Het nieuwe pand (onder een zadeldak) beslaat een breedte van 12 meter, waarvan het woongedeelte evenwijdig aan de Ugchelseweg wordt gebouwd, terwijl de voorpui van het winkelgedeelte licht afbuigt naar het zuidoosten. De plannen voor nieuwbouw dateren reeds uit de tijd van de vorige eigenaar, kapper Loek van der Horst die inmiddels is overleden. In 2001 heeft Bruins de tekeningen weer uit de kast gehaald en besloten het pand in grote lijnen alsnog te realiseren. De bestaande behuizing is in een dermate slechte conditie dat verbouw of renovatie vrijwel tot de onmogelijkheden behoort. René: "Het staat nagenoeg op instorten. Op de bovenverdieping kijk je door de pannen naar buiten. Het wordt de hoogste tijd"

Bruins verwacht eind maart met de bouw te beginnen die wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Wolfswinkel uit Hoenderloo dat een gebouw neerzet, ontworpen door het Apeldoornse architectenbureau MTB. Om gedurende de bouwmaanden toch te kunnen knippen, betrekt de kapper met zijn assistent Martine Schippers een tijdelijke unit die wordt geplaatst op het terrein van zijn buurman, Drogisterij Last. "Ik ben hem daar zeer erkentelijk voor", aldus de kapper. Hoewel de nieuwe zaak een ander aanzien krijgt, wil Bruins het dorpse karakter behouden. "Het wordt een echte Ugchelense zaak", is zijn overtuiging. Zelf zorgt hij samen met een kennis voor de inrichting van de salon. "Want ik wil zelf bepalen hoe het er uit gaat zien."
Bruins maakt onderdeel uit van de vierde Apeldoornse kappersgeneratie in zijn familie. Zelf is hij in 1983 op 17-jarige leeftijd begonnen bij Loek van der Horst.. In 1991 nam hij het bedrijf over en kocht het winkelpand. Hij werkt dus al twintig jaar in Ugchelen, het dorp waarvan hij is gaan houden. 'Grootste probleem' tijdens de bouwwerkzaamheden vormt zijn onafscheidelijke papegaai Lorita. Het vijftig jaar oude, veelvuldig pratende dier, zal ongetwijfeld stressgevoelige tijden tegemoet gaan in een tijdelijk kosthuis. Het lachen zal deze wijsneus wel even vergaan.

Kapperspand
Het oude kapperspand aan de Ugchelseweg, waarin ook galanteriehandel Van Butselaar ooit gevestigd is geweest, gaat deze maand tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw.


Index Ugchelen De Bron
eXTReMe Tracker
HOME Gastenboek
Copyright © 2003 - , Peter Otterloo / De Bron / Gert Woutersen