Kunst en Creativiteit (4)

Gerrie Hofenk schildert liefst religieus

Uit De Bron van 21 april 2004

Door Peter Otterloo

Index Ugchelen De Bron

Het was al heel wat dat Gerrie tot haar twintigste jaar mocht studeren. "Je moet je dochter aan het werk zetten", was meer dan eens het ongevraagde advies van mensen aan haar vader. Het was in haar geboortedorp Voorst in de jaren '50 allerminst gewoon dat een meisje zo lang naar school ging. Haar opleiding tot "lerares coupeuse" was nog tot daar aan toe, maar haar diepverborgen wens om naar een kunstacademie te gaan, die was thuis beslist onbespreekbaar geweest. Hoewel haar vader toch ook creatief was ingesteld. Echter op kunstenaars werd in die wat bekrompen tijd een beetje neergekeken. "Onnuttig", was een diepgewortelde maatschappelijke opvatting over deze beroepsgroep. Het heeft daarom lang geduurde alvorens Gerrie - inmiddels al jaren getrouwd met Hans Hofenk - gehoor gaf aan de lokroep om het penseel ter hand te nemen. Dat was in 1983 toen ze op 40-jarige leeftijd alsnog op les ging bij Jacques Maris.

Sinds die tijd zit Gerrie Hofenk (60) van de Hoenderloseweg bijna dagelijks aan de schildersezel. Zij heeft zich ontwikkeld als pointillist, een stijl waardoor het schilderij als het ware wordt opgebouwd door punten. Jacques heeft haar min of meer op dat spoor gezet. Via deze stijl schildert zij voornamelijk religieuze werkstukken. Daarnaast heeft zij grote liefde voor het maken van landschappen. Het schilderij van de kasteelruïne Nijenbeek in Voorst, dat recent nog op haar ezel stond, heeft zij speciaal gemaakt voor haar man Hans. Hij is haar steun en toeverlaat bij het maken van de lijsten voor haar schilderijen en bracht zijn jeugd door bij en in het kasteel aan de IJssel. Zijn professioneel ingerichte lijstenmakerij staat naast het atelier.
Pointillisme is niet de meest gangbare stijl bij schilders maar leent zich uitermate voor hetgeen Gerrie wil uitbeelden. Haar religieuze levenswijze brengt haar dikwijls op rijke ideeën. En omdat haar innerlijke gevoelens in de schilderijen worden vertaald, heeft ze soms moeite om haar werk van de hand te doen. In haar ruime, keurig opgeruimde atelier met een schat aan daglicht, hang momenteel het zevenluik "De Schepping" aan de wand. Het Genesis verhaal dat vertelt hoe God de aarde in zes dagen heeft geschapen en hoe Hij de

zevende dag rustte. De eerste dag maakte Hij het licht, de tweede dag de scheiding tussen wateren en wateren, daarna de vruchtbomen en jong groen, de vierde dag de zon, maan en sterren, de vijfde dag de vissen en de vogels, de zesde dag de dieren en de mens en tenslotte maakte Hij van de zevende dag een rustdag. Het is geheel in haar eigen symboliek geschilderd, een kleurrijk zevenluik waaraan ze naar schatting een jaar heeft gewerkt. Pointilleren (onderdeel van het impressionisme) is een bewerkelijke manier van schilderen omdat soms drie tot vier lagen pas het uiteindelijke resultaat, de kleurstelling geeft.
Toen Gerrie in 1983 in een opwelling een schilderij had gemaakt, kreeg ze uit haar kennissenkring veel goede reacties en bovendien de raad om bij Maris op les te gaan. Het was aanvankelijk niet eenvoudig. Maar de leraar moedigde haar aan en constateerde na een jaar dat hij een leerling met mogelijkheden onder zijn hoede had gekregen. Ze schilderde eerst naar de inzichten van hem maar besloot na een jaar of drie haar eigen weg te kiezen. Het eerste werkstukje dat onder leiding van leermeester werd gemaakt hangt overigens nog altijd in de woonkamer. Een lieflijk winterlandschap met daarin de aanwijzigingen van Maris verwerkt.

Van lieverlee kreeg ze de smaak te pakken en begon ze haar werk te exposeren. In tal van zalen en kerken kwamen haar schilderijen te hangen om aan het publiek te tonen. Nu haar werk zo nadrukkelijk in De Bron wordt belicht, heeft ze besloten om zelf een tentoonstelling in te richten in haar ruime atelier achter de woning. Naar verwachting komen er twintig schilderijen te hangen. Natuurlijk het al genoemde scheppingsverhaal maar zeker ook het bijzondere vijfluik dat zij vol overtuiging schilderde aan de hand van het bijbeladvies; smeedt de wapens om tot ploegscharen. "Dan kan er misschien in vrede worden geleefd", meent de schilderes.
Op de expo komen naast haar religieuze werk ook landschappen te hangen want ook de liefde voor het boerenland en de oudheid zit diep in haar geworteld. Zaterdag 5 juni kunnen geïnteresseerden terecht bij Gerrie Hofenk aan de Hoenderloseweg 95. Tussen 10-12 uur en van 14-17 uur staat haar atelier open.

Gerrie Hofenk
Gerrie Hofenk met haar zevenluik.
Foto: Chris Severijnen.

Index Ugchelen De Bron
HOME Gastenboek
Copyright © 2003 - , Peter Otterloo / Chris Severijnen / De Bron / Gert Woutersen