Kunst en Creativiteit (5)

Tini's passie voor rode kool

Uit De Bron van 19 mei 2004

Door Peter Otterloo

Index Ugchelen De Bron

Schildert ze omdat ze zo van de natuur houdt? Of is het wellicht juist andersom? Dat ze haar lief de voor de natuur omzet in het maken van schilderijen. De klassieke vraag van: de kip of het ei? Het is zelfs voor Tini Vis van de Hoog Buurloseweg 5 moeilijk om die vraag, die nota bene betrekking heeft op haar zelf, te beantwoorden. Feit is dat de Ugchelense zich bijna dagelijks met hart en ziel achter de schildersezel schaart en doorgaans fragmenten uit de natuur aquarelleert of in acryl weergeeft. Schilderen en tuinieren zijn bij Tini onlosmakelijk aan elkaar verbonden. "Ik doe het liever dan het huis schoon maken", openbaart ze. Het schilderen is een hobby, wellicht nog meer een passie, die een flink deel van haar leven beheerst. Zaterdag 22 mei krijgen bezoekers (van 10.00-16.00 uur) de kans haar werk te beoordelen tijdens een 'open huis' waar ze dan probeert werk van de hand te doen omdat haar huis inmiddels vol staat met schilderijen. Een huis dat vanzelfsprekend ook nog moet voldoen aan de gewone, dagelijkse wooneisen.
De fraaie tuin van de familie Vis, het gezellige tuinhuis annex atelier en de talloze schilderijen verraden de hartstocht van Tini en haar man Timen. Ais meisje bleek de schilderes al boven modale belangstelling te tonen voor hetgeen groeit en bloeit. Bovendien trouwde ze een man die in de bosbouw werkzaam was en zo'n combinatie leidt al snel tot een leven in en met de natuur. Tini herinnert zich nog dat haar moeder boos was op haar dochtertje toen die haar jeugdige fascinatie voor een rode kool botvierde door die kool in zijn geheel en letterlijk te ontleedden. Vreemd vond ze de samenstelling van de kool en bovendien spraken de kleuren haar aan.

Op school tekende zij reeds graag. Later op de Kweekschool had ze het geluk een tekenleraar te hebben die haar motiveerde en aanspoorde. Ais stagiaire op de lagere school kreeg ze veelvuldig - bijna wekelijks - de opdracht een bordtekening te maken. Ze ging schilderlessen nemen, kwam onder meer terecht bij de Apeldoornse Doekom, schilderde bij de Pretentielozen en kwam vele jaren later, nadat ze in Ugchelen was gaan wonen, terecht bij de Apeldoorner Henny Kuyper die haar de grote liefde voor aquarelleren bijbracht. Die kennismaking is doorslaggevend geweest in haar ontwikkeling. Hij leerde haar niet alleen het werken met pasteltinten maar ook met meer donkere, krachtige kleuren. Haar levensmotto is: "Een mens moet zich niet in een vakje laten plaatsen".
In Ugchelen heeft Tini serieus werk gemaakt van haar talenten. De liefde voor het schilderen, met name van groente en fruit kwam weer helemaal boven. Ze kan zich heel eenvoudig laten inspireren door een rimpelige wortel, een gekrulde krop andijvie, een struik vol met tomaten, een bos uien of enkele teentjes knoflook. Een expositie van haar zou uitstekend passen in een groentenhal of op een veiling. Overigens schildert Tini ook graag portretten. De wanden in huis hangen vol met kleinkinderen. "Schatjes", noemt ze die. Met Wim Kan en Corrie Vonk, Toon Hermans, Jan Wolkers en anderen heeft ze boetseerwerk in huis van eigen hand en ook in dit werk blijkt Tini een groot talent te hebben.
Wie de rode kool, de uien of de tomaten wil zien of kopen, belangstelling heeft voor de portretten en het boetseerwerk van Tini, kan zaterdag 22 mei terecht.

Tini Vis
Tini Vis: fascinatie voor groenten, fruit en bloemen.
Foto: Chris Severijnen.

Index Ugchelen De Bron
eXTReMe Tracker
HOME Gastenboek
Copyright © 2003 - , Peter Otterloo / Chris Severijnen / De Bron / Gert Woutersen