Waterlooplein is een markt van goede gebruikte artikelen, waarvan de opbrengst dit jaar gaat naar:
  • Kinderkamp in Moldavie Orhei
  • Voedselbank Apeldoorn
  • Stichting Derde Hands
  • Stichting God Bless You Homes
  • Stichting Dark & Light
  • Stichting Akwaaba

Ugchelen    HOME

Waterloopleinmarkt UgchelenIndex

Waterloopleinmarkt Ugchelen
Een stukje geschiedenis
Achter de schermen
De Marktdag
De Veiling
Bestemming OpbrengsteXTReMe Tracker
Waterloopleinmarkt
- Zaterdag 21 mei 2011, 10-16 uur -
41e
Waterloopleinmarkt met aanbod van alle goederen.
Veiling van 12 - 15 uur.
Rad van avontuur en terras voor het nuttigen van ijs,
koude en warme dranken en snacks.


Najaarsmarkt
- Zaterdag 1 oktober 2011, 9-14 uur -


Aankondiging 2011
Antiek

Blikken

Bloemen

Bloempotten

Boeken

Borduurwerken

Computers

Curiosa

Elektra

Fietsen

Food

Fotografie

Glas

Gordijnen

Grammofoonplaten

Handwerken

Hout

Huishoudtextiel

IJzerwaren

Jeugdboeken

Kaarsen

Kinderboeken

Kinderkleding

Kindermeubels

Kinderwagens

Kleden

Kleding

Klokken

Koffers

Kussens

Lampen

Legpuzzels

Meubelen

Pannen

Parfumerie

Planten

Plantenschalen

Plastic

Porselein

Potterie

Rad van Avontuur

Radio

Riet

Schilderijen

Schoenen

Schrijfmachines

Speelgoed

Sportartikelen

Tassen

Tijdschriften

Trendkraam

TV's

Veiling

Verzamelkraam

Witgoed

Zilverkraam

TopWATERLOOPLEINMARKT IN UGCHELEN
Zaterdag 21 mei 2011 wordt voor de 41e keer de grote Waterloopleinmarkt gehouden rond de Bronkerk aan de Hoenderloseweg 10 te Ugchelen.

De oudste rommelmarkt van Apeldoorn en omgeving begint klokslag 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Meer dan 100 marktkramen vullen die dag het marktterrein met een enorm en zeer gevarieerd aanbod: rondom de kerk o.a.: potterie, glas, lampen,klokken, spullen uit grootmoeders tijd, curiosa, speelgoed, klokken, grammofoonplaten, elektra, audioapparatuur, boeken, computers, borduurwerken en kleding. Onder de toren is de ‘zilverkraam’. Op het buiten terrein, bedden en tuinmeubels, ijzerwaren  en fietsen. Voor de kerk kleinmeubels en op het "Van Cruijningenplein" trend, home and garden, verzamelingen, schilderijen, accessoires en riet. Natuurlijk is er een gezellig terras met een rad van avontuur met mooie prijzen geschonken door de Ugchelse middenstand.

Markt
De oudste rommelmarkt van Apeldoorn en omgeving
 

Ook dit jaar alles weer zorgvuldig gesorteerd op soort en kwaliteit.

Een kijkje in een van de fietscontainers.
Een kijkje in de WPU-magazijnen


 

Van 12.00 tot 15.00 uur is er natuurlijk weer een heel interessante veiling in een van de zalen van de Bronkerk. Meer dan 100 kavels met o.a. nederlands aardewerk, klokken, grootmoederstijd meubelen, glaswerk, serviesgoed, rariteiten en antieke goederen worden door de welbespraakte veilingmeesters Gerard Knotnerus en Jaap Meijerink bij opbod verkocht. Bezichtiging van de te veilen goederen vooraf is mogelijk vanaf 11.00u.

Verder ontbreekt het Rad van Avontuur niet met schitterende prijzen, geschonken door de Ugchelense middenstand en bedrijven.

Gezellige zitjes en lekkere hapjes maken het mogelijk een hele dag door te brengen op de 41e Waterloopleinmarkt in Ugchelen.


Top EEN STUKJE GESCHIEDENIS
Om de bouw van het gemeentecentrum De Duiker achter de Bronkerk in Ugchelen te realiseren, werd in 1970 door de kerkenraad een bouwcommissie geïnstalleerd.

Voor de benodigde gelden werd een obligatielening uitgeschreven.

Aangezien ook de Tienerclub van de kerk onderdak zou krijgen in het nieuwe gebouw, vatten de leden het plan op om ook een steentje bij te dragen in de bouwkosten door een markt à la Waterlooplein te organiseren. Een idee waar de kerkenraad meteen achterstond en medewerking aan verleende.

Die Waterloopleinmarkt werd gehouden op zaterdag 22 mei 1971 en bracht het voor die tijd respectabele bedrag van f 4251,- netto op.

Enthousiast geworden door dat succes werd direct na afloop bekend gemaakt dat er een tweede Waterloopleinmarkt zou volgen in het voorjaar van 1972.

Het jaar daarop kwam er een derde markt. En zo ging het maar door. En nu, in 2011, wordt op zaterdag 21 mei voor de 41e keer de Waterloopleinmarkt in Ugchelen gehouden.


Top EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN
Het is een in alle opzichten gouden idee geweest van die Tienerclub: een "gat in de markt". Wat in 1971 begon als een kleinschalige activiteit is uitgegroeid tot een evenement met een bekendheid tot ver buiten de Gelderse provinciegrenzen.

Om een dergelijk groot spektakel soepel te laten verlopen is een gedegen organisatie noodzakelijk. De werkgroep bestaat uit allemaal vrijwilligers en het dagelijkse bestuur wordt daaruit gevormd door 9 vaste leden ondersteund door de woensdagmorgen groep. Elk lid is verantwoordelijk voor een aantal zaken welke nauwkeurig omschreven staan in een draaiboek.

De werkgroep beschikt over een meldpunt ophalen goederen. Een aantal werkgroepleden, bijgestaan door enkele vrijwilligers, zorgt het hele jaar door voor het wekelijks ophalen, sorteren, prijzen en opslaan van die goederen.
Eén keer per jaar worden in heel Ugchelen huis-aan-huis goederen opgehaald.

Tussen de ophaaldag en de marktdag zijn de sorteerploegen van vroeg tot laat in de weer. Door de veeljarige ervaring weet iedereen precies wat van haar of hem wordt verwacht.


Top DE MARKTDAG
En dan is het moment aangebroken dat de verkoop kan beginnen: zaterdagmorgen 10.00 uur. Dit jaar, op 21 mei, staan 100 kramen boordevol goederen op het terrein rond de Bronkerk aan de Hoenderloseweg 10 in Ugchelen. Er zijn die dag zo'n 300 vrijwilligers actief bezig. Van 12.00 tot 15.00 uur is er in de grote zaal van
  De Duiker de traditionele veiling met meer dan honderd kavels. De zaal zal dan vast weer tot de laatste plaats bezet zijn met kooplustigen. En om 16.00 uur wordt door de opruimploeg begonnen met het afbreken van een en ander, en het schoonmaken van terrein en gebouwen. Het zit er dan weer op voor een jaar.

 

10:00 uur
Om 10 uur precies stroomt het terrein vol

Top DE VEILING
Een vast onderdeel van de Waterloopleinmarkt is de Veiling. Vanaf één uur bieden veilingmeesters Jaap Meijerink en Gerard Knotnerus zo´n honderd stuks antiek en curiosa te koop aan. Zij worden daarin bijgestaan door 'de notaris' en enkele secundanten. Het stemt hen tot voldoening kopers tevreden naar huis te zien gaan met het door hen zo fel begreerde artikel.
Wat ter veiling wordt aangeboden is vanaf 11.00u.te bezichtigen.

 

Ontspanning
Even tijd om uit te blazen

Top BESTEMMING VAN DE OPBRENGST
Was vroeger de netto-opbrengst uitsluitend bestemd voor de exploitatie van
De Duiker en het jeugdwerk wat daar plaatsvindt, sinds een aantal jaren zijn daar andere doelen bijgekomen: Artsen zonder grenzen, Mensen in nood, Liliane Fonds, Dorkas Hulp Internationaal, Kinderen in de knel, Lepra Fonds, Ahero Friends, Terre des Hommes, Ugchelen voor Moldavië, Dark & Light Blind Care, het dorp Latou in Burkina Fasso, etc.

De doelen voor het jaar 2011
De netto-opbrengst van de Voorjaarsmarkt van 5 maart, de 41e Waterloopleinmarkt van 21 mei en de Najaarsmarkt van 2 oktober komt ook nu weer voor een deel ten goede aan de exploitatie van het ontmoetingscentrum De Duiker en het jeugdwerk wat daar plaatsvindt.
Kinderkamp in Moldavie Orhei, Voedselbank Apeldoorn, Stichting Derde Hands, Stichting God Bless You Homes, Stichting Dark & Light, Stichting Akwaaba. Alle doelen staan in het teken van onderwijs of welzijn en zijn gerelateerd aan Apeldoorn en omgeving.

 

 
Foto-impressie Waterloopleinmarkt 2005
 

 

Fotoreportage van een aantal veilingstukken

Veiling 21 mei 2011 12:00 uur

 


Metalen theebusje met irissen


Man- en een vrouwen figuur


Dekselpotje van fries kerfwerk


Houten beeldje van een mannetje op een karbouw

 

Laatste wijziging: 25-4-2011
© 1999 - WPU / Gert Woutersen
Amsterdam