De Bouwhofmolen HOME

 

Het is niet precies bekend wanneer de Bouwhofmolen is gesticht. De tegenoverliggende molen Klein Hattem stamt uit 1613. Hetzelfde bouwjaar dus als de allereerste papiermolen in Ugchelen: Altena.

De molen Methusalem die hier ooit stroomopwaarts naast lag, stamt uit 1670. De Bouwhof is dus ‘ergens in de 17de eeuw’ gebouwd. Hij werd voor het eerst in 1686 genoemd. Maar in die tijd had hij in ieder geval nog niet zijn huidige naam. Die komt pas vanaf 1839 regelmatig voor.


Vanaf 1798 was ene Antonie de Bruin eigenaar en vanaf 1815 zijn weduwe en zijn zoon G. en R. de Bruin. In 1884 is het vervaardigen van papier gestopt en werd de molen ingericht als wasserijmolen: fa. E. Uyt den Bogaard en Zonen.
In 1897 heeft men een stoomketel geplaatst, maar het waterrad bleef nog wel in gebruik.
Na 1930 raakte het waterrad in verval en het moet tussen 1940 en 1945 zijn gesloopt. In 1976 is de wasserij stopgezet.

 

Na de oorlog heeft Ben uyt den Bogaard nog geprobeerd het predikaat ‘koninklijk’ te krijgen. Terecht in zijn ogen: voor de oorlog werd de koninklijke was al op De Bouwhof gedaan. En tijdens de oorlog, toen het paleis geannexeerd was door de Duitsers, zorgden de dames van de waskamers ervoor dat het kostbare linnengoed stiekem naar De Bouwhof kwam. Hier verstopten ze dit in 13 tonnen onder de grond en na de oorlog kon al het linnengoed weer netjes terug naar Het Loo. Helaas bleek dit voor de koningin niet voldoende, want het predikaat ‘koninklijk’ heeft De Bouwhof niet gekregen…

 

De tot wasserij omgebouwde papiermolen De Bouwhof was nog de laatste enigszins complete molen in de gemeente Apeldoorn. Daarom is hij gerestaureerd: de beek is weer ontgraven en het molenhoofd en het waterrad zijn in ere hersteld. 

 

De heer en mevrouw uit den Bogaard hebben hier tot de sluiting van de wasserij in 1976 gewerkt. Het echtpaar is hier daarna blijven wonen, met Willem uit den Bogaard, de vader van Ben. Op een gegeven moment bleef ze alleen achter en heeft ze alles aan projectontwikkelaar Van Berlo verkocht. Wij hebben het huis/bedrijfspand in 2000 gekocht en wonen hier nu dus sinds 6 jaar met veel plezier!

 

Bouwhofweg 18

7339 HA Ugchelen

Links:
Waterschap Veluwe
De historie van de Hamermolen
Papiermolens aan de Ugchelsebeek
Bekenloop en molenlocaties in Ugchelen en de Engelanderholt
molen.startpagina.nl